Om sidan
Inhemska trädgården
Min trädgård ligger i zon 3 i Södermanland. Jag har lerjord i botten, en magrare slänt mot en väg där några ängsväxter naturligt förekommer, och en backe ner mot en liten bäck på tomten. För att kunna odla ängsväxter på den näringsrika jorden täcker jag den med kartong och lägger sand ovanpå, på vissa ställen som en sandbacke, och inramat av trä eller sten på andra ställen.
Ursprungligen är det en väl omhändertagen trädgård, men med få svenska arter, och ett antal arter med relativt hög invasivitet, som jag på sikt ska se till att kontrollera eller ta bort. Målet är inte att ha en trädgård med uteslutande vilda arter, utan en varierad grönskande plats där ett stort utrymme ges till viktiga svenska blommor, buskar och träd.
Att lokalt samla fröer från ej fridlysta växter är det bästa om man har tillräckligt med tid och kunskap, men jag tycker dessutom att man köpa vissa inhemska blommor (åtminstone blomsteråkerfrö som klätt och vallmo) och några av de främmande blommor som har mycket nektar och är minst invasiva (t.ex. salvia). Att köpa vilda blommor har en viss negativ påverkan på de blommor som redan finns i ens omgivning. Jag ser framemot den dagen det blir lättare att köpa lokala frösorter (t.ex. med ursprungsmärkning eller ett mer omfattande utbud från Pratensis).
Alla bilder (utom de på invasiva växter) är mina egna - hör av er till mig om ni vill använda någon.
Jag gjorde hemsidan för att sökningar som t.ex. "rödlistade blommor man kan köpa", "blommor för rödlistade insekter", "inhemska blommor", "inhemsk häck", "vild rabatt" och "blommor i gräsmattan" inte gav de resultat jag var ute efter. Jag var därför tvungen att själv hitta information, och bestämde mig då för att jag lika gärna på egen hand kunde göra sidan jag tyckte saknades. Jag tjänar inte pengar på hemsidan, jag använder alltså inte marknadsföringslänkar och får inget när ni klickar er vidare till t.ex. Pratensis.
Artdatabanken (artfakta.se), Rikare trädgård (rikaretradgard.se) och Pratensis (pratensis.se) är de källor jag använt när jag sammanställt informationen. Jag har också på senare tid hittat den här databasen som jag tagit med information om växtplats, nektarproduktion och biodiversitetsrelevans från, och den här listan från Jordbruksverket har jag använt för information om pollenproduktion och värde för humlor.
Trädgårdens utveckling
2024: 7 invasiva växtarter, 173 sorters vilda växter, varav 12 rödlistade arter.
2023: 8 invasiva växtarter, 122 sorters vilda växter, varav 9 rödlistade arter.
2022: 13 invasiva växtarter, 42 sorters vilda växter, varav 4 rödlistade arter.
2021: 15 invasiva växtarter, 27 sorters vilda växter, varav 1 rödlistad art.
Insekter i trädgården
Här är några arter jag tror att jag stött på i min trädgård:
praktbyxbi, långhornsbi, smultrontapetserarbi, kägelbi, kilbi (kanske), pälsbi, sandbi, småsovarbi, rödmurarbi, stor svävfluga, storslamfluga, bålgetingblomfluga, fönsterblomfluga, dödskallefluga, pendelblomfluga tachina grossa, guldstekel (antagligen smal guldstekel), vanlig geting, murargeting, aurorafjäril, mindre guldvinge, nässelfjäril, amiralfjäril, ängspärlemorfjäril, pärlgräsfjäril, ljungblåvinge, puktörneblåvinge, kålfjäril, gräsulv (larv), större träfjäril (larv), kamsprötad rotfjäril, brunsprötad skymningsvärmare, gammafly, purpusljusmott, svartmyra, gräshoppa, nyckelpiga, jordlöpare, purpurlöpare, myskbock, gulröd blombock, gräsgrön guldbagge, olivgrön guldbagge, humlebagge, ollonborre, mörk jordhumla, ljus jordhumla, stenhumla, hushumla, åkerhumla, snylthumla, haghumla och ängshumla.