Inhemska buskar
På den här sidan listar jag de svenska buskarna. Många av de inhemska buskarna är väldigt viktiga för svenska insekter. Jag har som mål att ha de flesta av dem i min trädgård.
Vill man ha ätbara bär finns det gott om svenska arter, t.ex. vinbär, hallon och björnbär. Vill man anlägga en inhemsk häck kan man till exempel välja måbär, naverlönn, liguster, idegran, hagtorn, tok eller avenbok.
Det finns också flera träd som kan fås att växa som buskar.
Svenska buskar
Vide och sälg
Både sälg och vide blommar tidigt och har mycket nektar. De kan växa antingen som buskar eller träd. Sälg har mycket hög biodiversitetsrelevans, över 400 arter har nytta av växten. Vide har lite lägre, men gynnar också flera hundra arter. Man hjälper t.ex. sälgsandbi (ej hotad), kantsmalbi (nära hotad), flodsandbi (sårbar), rapssandbi (sårbar), batavsandbi (sårbar) och fältsandbi (akut hotad).
Hagtorn
Hagtorn har hög nektarproduktion och mycket hög biodiversitetsrelevans, flera hundra arter gynnas av den. Skalbaggarna ädelguldbagge (nära hotad), gropig blombagge (starkt hotad), glänsande blombagge (sårbar) och matt blombagge (nära hotad) är exempel på arter som gynnas av hagtornbuskar. Den är dessutom viktig för hagtornssandbi, hagtornsfjäril, hagtornsmalmätare och hagtornssolvecklare, och det finns flera blomflugor som tycker om hagtorn, bland annat ullhårig pälsblomfluga, tallsotblomfluga och jordhumlefluga.
Hassel
Hasselbuskar har ganska hög biodiversitetsrelevans, många skalbaggar är beroende av hassel. Den sårbara hasselbocken och den nära hotade hasselsplintborren börjar sina liv i levande hasselkvistar. Den sårbara rödbenta ögonbocken och den nära hotade hasselpraktbaggen gynnas av döda hasselgrenar. Hassel är vindpollinerad, och har ingen nektar, men vissa insekter har ändå nytta av hasselpollen, t.ex. marsflickblomfluga. Jag har gott om hasselbuskar i min trädgård. De ger nötter till djuren och skydd åt fåglarna.
Fläder
Fläder etablerade sig i Sverige innan år 1800, den kan växa som en buske eller ett småväxt träd. Blommorna besöks av flera blomflugor som t.ex. ängstigerfluga och ängsglansblomfluga. Fläderstänglar gynnar många bin, bland annat cyanmärgbi. Har man fläder kan man också på grund av den rikliga blomningen och de stabila "landningsplatserna" få guldbagge till trädgården. Jag har två stycken flädrar, varav en bredvid den öppna komposten, som är en annan viktig del av trädgården för den gräsgröna guldbaggens larver.
Slån
Slån är en vanlig svensk buske med mycket hög biodiversitetsrelevans och ganska hög nektarproduktion. Den är viktig för bland annat den nära hotade arten matt blombagge och den livskraftiga slånblomviveln. Här i bilden ses en pollinerande gräsgrön guldbagge, vilket är en av trädgårdens viktigaste insekter som under början av sitt liv gör nytta som nedbrytare, och sedan blir en vacker pollinatör. Slån kan vara ganska spridningsbenägen så man får tänka igenom det om man vill plantera buskar i trädgården. Jag har slån nära tomten så jag har valt att inte ha det i min trädgård.
Tok
Tok är en fin låg svensk buske med lång och riklig blomning (hos mig kan den blomma in i november). Några insekter som gillar blommorna är bålgetingblomfluga, ängscitronbi och dynstäppblomfluga. Tok säljs ofta av trädgårdsaffärer och tar inte mycket plats så den är väldigt enkel att lägga till i vilken trädgård som helst.
Vinbär
Vinbär är en tidigt blommande buske med ganska hög biodiversitetsrelevans och ganska hög nektarproduktion, som är viktig för insekterna på våren och som ger goda bär på sommaren. Några arter som uppskattar vinbärsblommorna är trädgårdssandbi, elegant brynblomfluga och arktisk savblomfluga.
Björnbär
Det finns väldigt många sorters björnbär, men alla har hög biodiversitetsrelevans och ganska hög nektarproduktion. Den sårbara rospraktbaggen har björnbär som värdväxt. Exempel på insekter som gillar björnbärsblommor är sobersandbi, tryfjäril, mörk slamfluga och sydsnylthumla. Det finns många bin som gnager ur märgen ur gamla björnbärsstänglar och lägger sina ägg i dem.
Hallon
Hallon är en värdefull insektsväxt, med hög biodiversitetsrelevans och ganska hög nektarproduktion. Att ha både sommarhallon och hösthallon är extra bra för att ha blommor och bär både på sommaren och hösten. Hallonblommor uppskattas till exempel av hallonblomflugan, den ullhåriga pälsblomflugan och tajgablomflugan. Stänglarna används av många bin.
Krusbär
Aktivt införd före år 1800. Krusbär är en buske med ganska hög biodiversitetsrelevans och ganska hög nektarproduktion, som precis som vinbär ger blommor på våren och bär på sommaren. Den uppskattas till exempel av biarterna krusbärssandbi och trädgårdssandbi.
En
En är en typisk buske i hagar, den har ganska hög biodiversitetsrelevans och ger bär som är goda till matlagning. Några insekter som har nytta av enbuskar är bland annat barrhoppspindel, liten brunbagge, streckad enmalmätare och tallfly.
Rosor
Rosor har ganska hög biodiversitetsrelevans. Jag har både svensk nyponros och några främmande förädlade sorter (det är bara vresros som är invasiv). De sorter som räknas som svenska är nyponros, finnros, filtros, västkustros, äppelros, åkerros, flikros, hartsros, stenros, kanelros och luddros. De främmande rosorna är också bra (om man väljer sorter med enkla blommor) eftersom att några av dem blommar länge och sent, hos mig ända in i november.
Fler svenska buskar som jag inte har i min trädgård:
Blåhallon (Hög biodiversitetsrelevans, ganska hög nektarproduktion)
Färgginst (Sårbar, ganska hög biodiversitetsrelevans, ganska hög nektarproduktion)
Nålginst (Starkt hotad, ganska hög nektarproduktion)
Hårginst (Nära hotad, ganska hög nektarproduktion)
Tysk ginst (Finns bara en vild förekomst kvar, akut hotad, ganska hög nektarproduktion)
Naverlönn (Finns bara en vild förekomst kvar, akut hotad, hög biodiversitetsrelevans, hög nektarproduktion)
Järnek (Finns bara en vild förekomst kvar, akut hotad, ganska hög nektarproduktion)
Jolster (Mycket hög biodiversitetsrelevans, mycket hög nektarproduktion)
Måbär (Ganska hög biodiversitetsrelevans, ganska hög nektarproduktion)
Skogstry (Ganska hög biodiversitetsrelevans, ganska hög nektarproduktion)
Dvärgbjörk (Mycket hög biodiversitetsrelevans)
Odon (Hög biodiversitetsrelevans)
Brakved (Ganska hög biodiversitetsrelevans, ganska hög nektarproduktion)
Benved (Ganska hög nektarproduktion)
Oxbär (Ganska hög nektarproduktion)
Getapel (Ganska hög nektarproduktion)
Olvon (Ganska hög nektarproduktion)
Tibast (Ganska hög nektarproduktion)
Liguster (Ganska hög nektarproduktion)
Busktörne (Ganska hög nektarproduktion)
Puktörne (Ganska hög nektarproduktion)
Pors (Ganska hög biodiversitetsrelevans)
Havtorn (Kan vara ganska spridningsbenägen)
Skogskornell
Harris (Aktivt införd före år 1800, ganska hög biodiversitetsrelevans)
Blåtry (Aktivt införd före år 1800, ganska hög biodiversitetsrelevans)
Informationen är tagen från den här artikeln* och Artdatabanken.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.